Spartaqs na Droniádě 2019

Ve dnech 5.-8. června se konalo šesté klání Droniády – soutěže pro akademické týmy ve speciálních misích využívajících drony a systémy analýzy informací, ve kterém jsme se účastnili již potřetí, tentokrát jako strategický partner. Jako každý rok měli všichni možnost vidět naše vlajkové lodě (nová verze dronoidu Ares V4C s upraveným podvozkem, záchranný vrtulník helidrone II), stejně jako nejnovější modely dronoidů (Areus, Hermes V8 Cargo, Mareus, Fireball), které způsobily rozruch a zájem mezi pozorovateli.

Letošní Droniáda je konglomerátem různých seminářů, setkání a prezentací, a to jak pro účastníky, tak pro zástupce místních úřadů, stejně jako pro ozbrojené složky. Semináře pod názvem „Drony nad městem“ se zúčastnil Sławomír Huczała, hlavní konstruktér a spolumajitel Spartaqs, který shromáždil analýzu současného stavu trhu s drony v Polsku a možností jeho vývoje v kontextu U-Space. Sławomír Huczała během svého projevu zdůraznil důležitou otázku týkající se bezpečného používání dronů v městském prostoru, konkrétně potřebu používat štíty na vrtulích dronů, aby se snížily nehody a zvýšila možnost bezproblémového přistání i v hustě zastavěných oblastech. Provedl také srovnávací analýzu ADSB a FLARM, která prokázala nadřazenost druhého systému nad prvním a prezentovala FLARM jako „nezbytnou pro zařízení, jako jsou drony“ . Tím stanovil směr, kterým by měl být vývoj technologie dronů v oblasti systémů včasného oznamování letového provozu pro piloty bezpilotních letadel. Ve druhé části svého projevu, Sławomír Huczała srovnal široce dostupné a používané konstrukce s těmi, které se věnují specifickým potřebám průmyslu a služeb . Poukázal tak na to, že řešení dronů na klíč pro daný průmysl a zákazníka, s přihlédnutím k jejich specifikům, zaručují bezpečný a dlouhodobý provoz a optimalizaci pracovní doby, která by měla být přidělena danému úkolu. To určuje přizpůsobení konstrukce a materiálů náročným podmínkám prostředí, ve kterých musí drony často fungovat. Jako příklad uvedl Sławomír Huczała sestavenou požární dronoidní hasičskou platformu Spartaqs, jejíž rám je vyroben z hliníku, takže je odolný vůči vysokým teplotám, a systémy na dronoidu jsou přizpůsobené specifikům práce jednotek hasičů. Úroveň Droniády se zvyšuje s každým následujícím rokem a je stále náročnější soupeřit s konkurencí.

Letošní soutěž dronů „Give a Brick“, kterou inicioval Sławomír Huczała z firmy Spartaqs, vzbudila velké emoce a shromáždila mnoho fanoušků, kteří povzbuzovali své favority, jejichž úkolem bylo přesunout cihly z polystyrenu dronem v co nejkratším čase z bodu A do bodu B. S úrovní obtížnosti soutěže se také zvyšují dovednosti a znalosti účastníků. WV tomto roce studenti také bojovali o některé z vyšších cen, které by mohly být dosaženy v soutěži dronů v této části Evropy. Za umístění od 1. do 3. místa GZM (Hornoslezsko-Zagłębiowska Metropolis) odměňovala hráče peněžními cenami, celkový obnos za první tři místa byl 50 tisíc zlotých. Všem účastníkům a vítězi se bude věnovat velká gratulace a přání k dalším úspěchům a dalšímu rozvoji.

Droniáda 2019 je úspěchem jak pro akademické týmy, tak pro organizátory. Zvláštní poděkování patří panu Sławomírovi Kosielińskému – předsedovi Nadace „Mikromakro Institut“ a hlavnímu organizátorovi soutěže, za velkou práci při realizaci projektu a za mimořádný závazek učinit z něj důležitý a známý milník na mapě dronů v Polsku. Jsme přesvědčeni, že příští ročník Droniády nám přinese ještě více vzrušení a pozitivních dojmů a studenti nás opět překvapí konstrukcemi a řešeními dronů, které budou předehrou k širokému použití těchto strojů v průmyslu a dalších odvětvích ekonomiky. Zveme vás, abyste sledovali náš kanál na Youtube Spartaqs Group stejně jako facebookový profil Spartaqs Group, kde se systematicky objevují materiály z každodenní práce na technologiích a projektech prováděných ve Spartaqs.

  
Autor: Dooffy Design | Počet přečtení: 617x


Společnost FREE COMPANY se specializuje na dodávky paliv v oblasti průmyslové sféry a maloobchodu. Jedná se zejména o produkty významných středoevropských producentů briket, hnědého uhlí, černého uhlí a koksu. Věříme, že zde najdete všechny potřebné informace a budeme se těšit na budoucí spolupráci.

 

Přepnout na mobilní verzi





Kontaktní informace

FREE COMPANY, s.r.o.
Krajní 438
739 34 Václavovice
Tel.: +420 553 034 152

E-mail: Info@freecompany.cz
www.freecompany.cz